Ærj kjerring med mange talenter

Mette Jernberg Skogbakken vokste opp på Kongsvinger der faren Thor arbeidet som ingeniør i Solør Kraftlag. Etter videregående skulle Mette egentlig følge i sin fars stolpesko. Hun utdannet seg til sterkstrømsingeniør, men hun følte fort at å sitte på kontor og planlegge kraftlinjer ikke var hennes lodd i livet.

Hun brøt over tvert, og etter et år på Røros med kunsthåndverk og tekstil på skoleplanen, var vegen videre linjeryddet. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

Tidlig disponert for teater
– Allerede som småjente skjønte jeg at jeg var disponert for teater. Seks år gammel fikk jeg oppleve «Karlsson på taket» på Nationalteateret i Oslo, og senere gjorde Folk og røvere i «Kardemomme by» med Kongsvinger amatørteater et sterkt inntrykk. På skolen var jeg i mitt ess når vi fikk spille teater, og jeg ville helst ha den beste rollen sjøl.
   I 5. og 6. klasse hadde Mette teater som valgfag, og senere ble hun med i 4H som også hadde teatergruppe.

Tilbake til røttene
Etter noen år på Elverum flyttet hun i 2002 tilbake til Odalen og bosatte seg i farens barndomshjem i Bruvoll. Hun fikk jobb i kulturskolen i Odalen og begynte etter hvert å engasjere seg i det lokale kulturlivet.
   I hembygda har Mette blant annet vært sentral i flere forestillinger med «Odølinger før i væla», «Temmeret skær fram» og «Synd skal sones». Ikke minst har hun i mange år lagt ned et stort arbeid med barn og ungdom, blant annet gjennom Kulturskolen i Odalen og Odal Teaterkompani, senest med forestillingen «Kraften» i Milepelen nå i mars. Hun har også hatt utallige oppdrag utabygds, blant annet med teaterforestillinger på Finnskogen, i Teater i Glåmdal, Teater i Innlandet og Rogaland teater, for å nevne noe.

Allsidig CV
Mettes kulturelle CV vitner om allsidighet: hun har vært skuespiller, tekstforfatter, scenograf, regissør, inspisient, sufflør, kostymedesigner og syerske.
   – Jeg tror jeg har vært innom alle samfunnshusa i distriktet. Jeg vet hvor sikringsskapene er og hvordan kaffetrakterne fungerer, sier hun.

Trives med nål og tråd
Mette stortrives når hun sitter ved symaskinen og lar kreativiteten få utfolde seg. Gjennom årene har hun kreert hundrevis av kostymer. Blant annet har hun hatt ansvaret for å kle opp mellom 150 og 180 statister hver uke i 10 uker til TV2-programmet «Farmen» under en innspilling i Grue.

En krevende bransje
Livet som frilans og selvstendig næringsdrivende innenfor kunst og kultur har sine økonomiske utfordringer. Uteblir oppdragene, uteblir også inntektene. Det merket Mette til fulle under pandemien, da hun måtte få støtte fra NAV. I år er det annerledes. Kalenderen hennes utover i året er i ferd med å fylles opp.

Skriver og illustrerer barnebok
I juni lanserer Mette ei bok for barn. Hun har skrevet en fabel om lindormen, inspirert av gamle sagn og historier fra Egil Skallagrimssons tid og til i dag. I tillegg til teksten har hun også laget illustrasjonene sjøl.Boka «Den blå Lindormen» blir også barneopera på Holmgårdfestivalen i Grue neste år.  

De ærje kjerringene kommer tilbake
Teater i Glåmdal fyller 15 år i år. Det markeres blant annet med en stor jubileumsforestilling, «Steiner blømer», om forfatteren Åsta Holth. Mette er med i prosjektgruppa. Premieren er 17. oktober på Svulrya, men forestillingen skal også vises i Milepelen. Og ikke nok med det; til høsten vekkes også de «ærje kjerringene» til live igjen!

– Kulturskolen er kjempeviktig
– Kulturskolen har en kjempeviktig betydning for barn og ungdom. Det er et tilbud til alle, uansett foreldrenes økonomi. Ved å stå på scenen lærer de unge å bruke sin talenter; de lærer medfølelse, omtanke, åpenhet og samarbeid. I tillegg er er det morsomt. Kulturskolen – tilrettelagt av kommunene – må leve, og helst styrkes, sier Mette med ettertrykk.

Fra 5 til 85 år
I disse dager er det stort sett bare «I jernmalmens rike» som surrer rundt i hodet på Mette. Skuespillerne er godt i gang med øvingene i bygdas nye kulturhus, Prestgarden, mens korene øver i Milepelen. Mette har ansvar for regi og kostymer.
   – Syngespillet er lystig og lett underholdning med historiske fakta i bånn. Vi har et kjempefint samarbeid. Det er en fin gjeng som leker sammen og gjør hverandre bedre. Vi har aktører i alderen 5 til 85 år. Det er en stor frivillig innsats som utfolder seg, og vi gleder oss til to fulle hus med odølinger i salen som liker å se odølinger på scena, sier Mette.

Bildet øverst: Mette anno 2005.
Under: Rollebilde fra en forestilling
med «Ærje kjerringer» i 2018.
(Foto: Gunnar Nygård)
 

 Billetter kjøper du her:
 
VELG DATO:

Lørdag 26.april 2025
Søndag 27.april 2025
 

SENTRUMSVEGEN 21 PÅ SAND
MANDAG-FREDAG 10-16, LØRDAG 10-14
Arrangører:


 

TEMMERET TEATER
Våre gode støttespillere:

HOVEDSPONSOR
 

ØSTMOEN SAG

NORD-ODAL KOMMUNE
       
Odal Skogsdrift AS
         
Terje Pettersen AS
Tak- og blikkenslagerverksted