Hans Ludvig Fredheim:
–Lokalhistorien er viktig

– Det er fint å kunne vise fram lokalhistorien og det som har vært før. Det gir oss som lever i dag viktige referanser til hvor vi kommer fra; til røttene våre, sier Hans Ludvig Fredheim.

Han har skrevet manus til «I jernmalmens rike», som blir den tredje forestillingen der bygdas kor, musikere og skuespillere samarbeider om å formidle dramatiske hendelser fra før i tida.

– Jeg er glad for oppblomstringen av lokalhistoriske forestillinger de senere åra, og jeg setter stor pris på den store interessen blant publikum, sier han.

Verdifull drivkraft
Etter å ha fristet tilværelsen som lærer i Hov i Land i noen år, fikk Hans Ludvig i år 2000 jobb på Nord-Odal ungdomsskole. Han flyttet tilbake til barndomshjemmet på Trautskogen og etablerte seg som en verdifull  bidragsyter til kulturlivet i Nord-Odal.

Suksess med Landslaget
Han skrev sitt aller første dikt på realskolen, men det var først som «landing» at han for alvor ga seg i kast med kreative skriverier, blant annet tekster til sangkoret Landslaget. De holdt en rekke konserter og samlet blant annet to fulle hus på Skogvang.

Rotfast og jordnær
Siden den gang har Hans Ludvig skrevet og publisert tekster av mange slag; dikt, viser, barnebøker i samarbeid med kunstneren Ivar Nordhagen, lokalhistoriske bøker, utallige «stubber» og ikke minst manus til flere teaterforestillinger for både voksne og barn. Sammen med Ronald Andersen og Kai Johansen har han i mange år hatt suksess  med visetrioen «Tre skalder». «Rotlaushælja» og «Jul på skoga» er også arrangementer som bygdefolk har satt stor pris på. Rotfast og jordnær som han er, har Hans Ludvig satt Trautskogen på kulturkartet, og med diktet «Stønna» har han blitt navngjeten langt utover Odalens grenser.

Både fakta og fiksjon
Nå ser han fram til at «I jernmalmens rike» skal vises for publikum. I manuset har han tatt utgangspunkt i historiske fakta og virkelige personer som Jens Olsen (spilles av Stig Jarle Fjeld), Iver Neumann (John Wilberg), Johan Stenkuhl (Jørn Simen Svennebybråten Nesset), Kirsti Rovelstadbråten (Monika Grøttumsbråten), Kittel Trøftgruben (Thomas Ringerike) med flere, og ikke minst svensken Konst-Ola (Tosten Trøften) som laget det fantastiske vannpumpeverket (konsta). Mye av handlingen og personlige egenskaper er oppdiktet.

Skildrer betydningen av samhold
Forestillingen skildrer livet i det vesle samfunnet som ble bygget opp rundt gruva. Hans Ludvig skildrer et hardt og farlig arbeid, rivalisering med Konst-Ola og konflikter med de høge herrene på Odals Værk, men han har også lagt inn scener med lengsler, drømmer, latter og frodig humor.
– Jeg har prøvd å få fram det som kunne ha skjedd; ikke minst samholdet som var mellom følka som bodde i gruvhemma, sier forfatteren.

Bruker blyant og papir
Han har vært manusforfatter for «At miste sin hals» i 2009 og 2012, Trollringen vandreteater i 2013, «Temmeret skær fram …» i 2021 og «Synd skal sones» i 2023. Alle bygger på virkelige hendelser som har inspirert ham til å sette seg ned med blyant og papir. Først på et senere stadium i den kreative skriveprosessen setter han seg ned ved PCen.

Mange presteroller
Mange vil sikkert huske Hans Ludvig ikledd prestekjole og prestekrage både i Trollringen vandreteater, i «At miste sin hals» (bildet øverst) og i «Synd skal sones». I årets forestilling inntar han en litt mer tilbaketrukket rolle som 2. tenor i koret. Han har ikke skrevet seg selv inn i en framtredende geistlig rolle, men fra relativt sikre kilder får vi vite at han har børstet støvet av prestekragen …

Bildet til høyre: Hans Ludvig
i rollen som forstmester O. P. Moe
i «Temmeret skær fram ...».

 Billetter kjøper du her:
 
VELG DATO:

Lørdag 26.april 2025
Søndag 27.april 2025
 

SENTRUMSVEGEN 21 PÅ SAND
MANDAG-FREDAG 10-16, LØRDAG 10-14
Arrangører:


 

TEMMERET TEATER
Våre gode støttespillere:

HOVEDSPONSOR
 

ØSTMOEN SAG

NORD-ODAL KOMMUNE
       
Odal Skogsdrift AS
         
Terje Pettersen AS
Tak- og blikkenslagerverksted