DET SKJER I NORD-ODAL!

Etter suksessen med syngespillet «Temmeret skær fram» i 2018 og 2019
inviterer Temmeret teater, Odal Bygdekor, Storsjøkoret og Nordre Odalen Kulturminnelag til en ny forestilling!
 
MILEPELEN KULTURHUS, STORSALEN
LØRDAG 8. OG SØNDAG 9. OKTOBER 2022
 

Nå blir det teater om Rønne Johansdatters liv og levnet med utgangspunkt i romanen «Synd skal sones» og Rønnes virkelige liv. Hans Ludvig Fredheim har skrevet manuskriptet basert på romanen som Tora Østbye ga ut i 1933. En nyskrevet parallellhistorie foregår i resepsjonen på Disenaaen Hotel i 1922 – et hotell som for øvrig Tora Østbye og mannen Magnus drev i en tiårsperiode.

Forestillingen vises i Milepelen kulturhus og framføres av et 30talls lokale skuespillere. Nyskrevne korarrangement og tilpasset tekst på gamle skillingsviser synges av kor og solister fra Odal Bygdekor og Storsjøkoret. Et orkester med lokale musikere sørger for musikalsk tonefølge.

Handlinga i boka er bygd på virkelige hendelser, men det meste er oppdiktet, og steder og personer har fått fiktive navn. Vi møter Rønne Johansdatter som i virkeligheten var født i år 1800 på Pasotorpet litt nord for Meitsjøen på grensa mellom Nord-Odal og Grue. Livet hennes var fullt av tragiske hendelser i armod og elendighet til hun døde i 1883.

I boka foregår mye av livet hennes i Nord-Odal. Her har Tora Østbye diktet både romantikk, forsmådd kjærlighet og drama inn i livet til barnemordersken Rønne.

Tora Østbye var født 30. oktober 1876 på Østby, ved sørenden av Storsjøen i Sør-Odal. Hun vokste opp i Kristiania der hun etter hvert ble førstejomfru i Norske Selskab før hun reiste til Amerika. Hun arbeidet blant annet som kokke, kammerjomfru, hotellvertinne og husmor ved et universitet i New York. Senere var hun gardbruker på Toten. Hun og mannen, Magnus Anderson, inngikk også leiekontrakt på Disenaaen Hotel og drev hotellet fra 1916 til 1926. Tora Østbye døde på Disenå 26. februar 1967.

Illustrasjon: Rune Nor
 

Hvem var Rønne i romanen Synd skal sones?
Artikkel av Hans Marius Trøseid i Jul i Nord-Odal 1991

BILLETTER KR. 300/100 selges her: Marihøna, Milepelen, Mosenteret og Joker Bakketun og på internett:


ARRANGØRER
   
Temmeret
teater

           VÅRE GODE STØTTESPILLERE
 
    NORD-ODAL
KOMMUNE
 
Odal Skogsdrift AS
Terje Pettersen AS
Tak- og blikkenslagerverksted
 

PROSJEKTGRUPPA
Medlemmer i prosjektgruppa er Hans Ludvig Fredheim (manus og kunstnerisk ledelse), Jorid Rønningen (musikalsk ledelse), Mette Skogbakken (dramatisering/kulisser/kostymer), Harald Trøseid (koordinator kor), Leif Sæther (administrasjon), Ola Haukerud (økonomi) og Gunnar Nygård (informasjon og PR).


WEBANSVARLIG
Gunnar Nygård / gunnar@publikant.no