Stig Jarle stortrives som skuespiller:
Fra politimester Bastian
til gruvearbeider Jens Olsen

– Jeg føler meg hjemme på scena, enten det er «seriøst» teater, komedier eller revymoro. Det viktigste er uansett å kunne formidle grunnleggende menneskelige verdier, sier Stig Jarle Fjeld.

Du vil møte ham i rollen som gruvearbeideren Jens Olsen i «I jernmalmens rike» som framføres i Milepelen 26. og 27. april.

Dramatikk og romantikk
Jens er en sentral person i hendelsene som utspiller seg ved Trautgruva. Sammen med sine mange medspillere på scenen tar Stig Jarle oss med gjennom scener med både rivalisering, kjærlighet og sjalusi – og ikke minst: et sterkt samhold blant de som bor og lever i gruvhemma.

Innlevelse
Stig Jarle er allerede godt i gang med å forberede seg til forestillingene. I tillegg til leseprøver og innlæring av replikker har han gått til anskaffelse av gammel, tidsriktig redskap som han vil ha med seg inn på scenen. Han mener det gjør det lettere å leve seg inn i handlingen og rollen som Jens.

– Som smågutt hadde jeg stor fantasi. Jeg dagdrømte mye, og på skolen kunne jeg være ganske åndsfraværende og innadvendt, forteller Stig Jarle. Han vokste opp på Kaldbakken i Oslo og flyttet til Nord-Odal som tenåring.

Debuterte i Skålbergsætra
Bortsett fra rollen som politimester Bastian i en skoleforestilling i andreklasse, var det først i Skålbergsætra i 2012 Stig Jarle debuterte som skuespiller. Etter sterk oppfordring fra Bengt Ringvold lot han seg overtale til å bli med i «At miste sin hals», en forestilling som handlet om drapet på Sandssætra i 1832. Han fikk to roller; både som fangevokter og som Henrik Wergeland. Det ga sjøltillit og mersmak, og han oppdaget at teater og skuespill var noe han ville fortsette med.
   Året etter hadde han fire foskjellige roller i Trollringen vandreteater.
   – Jeg husker et veldige stressende rollebytter i en forestillling med mange tablåer Sand kirke til sentralskolen.
   Siden da har vi sett og hørt ham i en rekke oppsetninger, blant annet som Ole i «Temmeret skær fram …», andre historiske skuespill og i lokale forestillinger som trilogien «Odølinger før i væla», «Ei stønn etterpå» og «Bere tier».
   – Det har vært helt fantastisk å være med på alle disse forestillingene, sier Stig Jarle, som i det daglige arbeider Stig Jarle på laboratoriet til Mapei, en arbeidsplass han har hatt i over 40 år.

Dikt på Skogtun
I disse dager er Stig Jarle også opptatt med øvelser til «I lause lufta» – en forestilling basert på Kari Grinden Lilleseth sine etterlatte dikt. Den spilles på Kulturhuset Skogtun på Skarnes 29. og 30. mars samt 5. og 6. april.

Viktig å få med de unge
Det er stor interesse for teater i Nord-Odal, og flere grupperinger er aktive og jobber med kommende prosjekter. 63-åringen mener det er viktig å få med barn og ungdom. Han nevner Odal Teaterkompani og skoleforestillingene både på Mo barne- og ungdomsskole og Sand sentralskole som flotte tiltak som bidrar til å gjøre ungene trygge og vante med å stå fram på ei scene.

Etterlyser flere forfattere
Stig Jarle gleder seg over den store teateraktiviteten i bygda, men han skulle ønske at det var flere som kunne skrive tekster. – Det er viktig for at vi skal kunne utvikle oss og tenke nytt, ellers stagnerer vi, sier han.

Øver i Prestgarden
Ellers er han glad for at ulike kulturaktører nå har fått Prestgarden som et samlingssted. Det er der skuespillerne i «I jernmalmens rike» samles til regelmessige øvinger fram mot forestillingene i april.

Bildet over er fra forestillingen «Bere tier» i 2009.
(Begge bildene er tatt av Gunnar Nygård)

 Billetter kjøper du her:
 
VELG DATO:

Lørdag 26.april 2025
Søndag 27.april 2025
 

SENTRUMSVEGEN 21 PÅ SAND
MANDAG-FREDAG 10-16, LØRDAG 10-14
Arrangører:


 

TEMMERET TEATER
Våre gode støttespillere:

HOVEDSPONSOR
 

ØSTMOEN SAG

NORD-ODAL KOMMUNE
       
Odal Skogsdrift AS
         
Terje Pettersen AS
Tak- og blikkenslagerverksted