Annsless kulturminner
på godt besøkt vårmøte

Et åttitall medlemmer og andre interesserte var til stede i Sanitetens hus i Mo 3. mars da kulturminnelagets leder, Asgeir Østli, ønsket velkommen til lagets tradisjonelle vårmøte.

Kveldens temaer var nok ikke fullt så tradisjonelle, men både skøytesport og gammaldans faller inn under en breiere definisjon av begrepet «kulturminne».

Få personer, om noen, vet mer om norsk og internasjonal skøytesport enn Arild Gjerde. Skøyteforbundets tidligere generalsekretær kåserte om skøytesportens historie – fra Akersvika i Kristiania på 1870-tallet til Ürümqi (en by i Kina som nylig har fått innendørshall for skøyter).

Bildet: Arild Gjerde sammen med milslukeren Arnfinn Myrholen.

Gunnar Nygård supplerte med å fortelle litt om utviklingen i Nord-Odal – fra treskøytene, «de odalske sletskøiter», som nærmest  revolusjonerte skøytesporten på slutten av 1800-tallet – og fram til dagens lokale helter med Hallgeir Engebråten i spissen. Interessant var det også å kunne konstatere at gener fra de store lokale løperne for vel 100 år siden, Torkel Thommesen og Hans Krattebølsæter, finnes igjen i flere av Nord-Odals unge løpere i dag!

En annen skøyteløper som Gunnar trakk fram, var Arnfinn Myrholen. Knappergutten var en av kretsens beste løpere for 50-60 år siden, og i mer voksen alder ble han en milsluker av rang. Trolig er han den nordmannen som har gått mest på skøyter. I løpet av karrieren har han tilbakelagt over 2000 mil på isen; det tilsvarer halve jorda rundt.

– Skøytesporten har så avgjort en lys framtid. Flere nasjoner enn noen gang er med, og det kommer stadig flere haller, sa Arild før han avsluttet slik: – Jeg er ikke i tvil: Skøytemiljøet i Nord-Odal hører til blant landets beste! 
 

«Rister'n» ble bevart
for ettertida

– Jeg er her i dag på grunn av røttene, sa Stig Gravlie da han introduserte kveldens andre høydepunkt: «Rister'n».

Gjennom alle sine voksne år har Stig vært opptatt av og arbeidet med musikk. Ikke så rart, siden han er barnebarn av komponisten og musikeren Nell J. Gravlie. Stig tilbrakte også mange av sine barneår sammen bestefar og bestenor på Gravli, der han fikk musikk, dans og rytme nærmest ristet inn i seg.

I senere år har Stig, som nå bor i Moss, sporet opp og samlet alle komposisjoner skrevet av Nell; 147 i tallet. De er samlet i et notehefte som er utgitt i samarbeid med kulturminnelaget og på ei nettside der det også finnes en rekke lydopptak.

En dans har Stig fått spesiell forkjærlighet for: «Rister'n». Det er en polkavariant i stort tempo, og mange odølinger vil også kjenne den som «Bekkerister'n». Flere komponister har laget musikk til dansen, blant dem Nell. I Odalen er det ikke lenger så mange som behersker dansen, men ved hjelp av en etterlysning på Facebook fant Stig og kulturminnelaget fram til Bente og Bjørn Morten Jernberg. Stig ville gjerne filme dansen og ta vare på den som et kulturminne for ettertida, og de to danseglade mosokningene sa seg villlig til å stille opp. Etter en telefon til Arne Knapperholen var musikerne i boks, og nå på vårmøtet kunne dansen foreviges til Nells polka «Hei hopp og dans» spilt av av Gamlekæræ. Leif Ingvar Ranøien fra Glomdalsmuseet og Norsk senter for folkemusikk og folkedans var til stede med filmkamera, og «Rister'n» er dermed behørig dokumentert og bevart.

Filmopptak av«Rister'n»
Må lastes ned først. Stor fil (127 MB) i Quicktime-format.

Bente og Bjørn Morten svinger seg i «Rister'n».
Fra venstre: Bjørn Morten, Bente
og Stig.

80 000 kroner til
Nord-Odal Idrettslag

Tradisjonen tro kunne redaksjonen i Jul i Nord-Odal overrekke et gavekort til Nord-Odal IL. Årets beløp var 80 000 kroner. Marius Undlien (bildet) takket på vegne av laget og forsikret at pengene vil komme godt med i arbeidet for barn og ungdom i bygda. Nord-Odal IL har nå grupper for skøyter, fotball og ski med til sammen omkring 800 medlemmer.

Gjenvalg i styret
Kvelden ble avsluttet med ordinært årsmøte for kulturminnelagets medlemmer. Årsrapport og regnskap ble enstemmig godkjent uten merknader, og valgkomiteens innstilling ble fulgt på alle punkter. Asgeir Østli ble gjenvalgt som leder, og de øvrige som var på valg fikk også fornyet tillit.

Gamlekæra spilte både til «Rister'n» og i kaffepausa. Fra venstre: Svein Inngjeringen, Roar Ilbråten, Arne Knapperholen og Lars Gundersen.

Vårmøtet var godt besøkt. (Foto: Stig Jarle Fjeld)


Kan du tenke deg å støtte kulturminnelaget?
Vipps kr. 175 til 137046, så er du medlem ut 2020!