Skattkista er åpen hver lørdag i sommer
Per Ringvolds modell av «Odølingen».

Nord-Odal har ei skattkiste med mange godbiter og rariteter. Kista er slettes ikke hemmelig, men likefullt er det mange som ikke vet om den.

Sett av en time en lørdag i sommer – stikk innom og få et innblikk i Nord-Odals historie! Takket være et samarbeid mellom Nord-Odal Sanitetsforening og kulturminnelaget er samlinga er åpen lørdager mellom 12 og 14 fram og med 9. juli til og med 9. september.

Omvisere er godt voksne gutter med store kunnskaper om gamle dager. Kjenner vi dem rett, er det heller ikke umulig at det blir ei god historie eller to under omvisningen.


Omvisningen er gratis, men de som føler for det, kan legge igjen en skjerv på et dertil passende Norgesglass i lokalet.

Midt på 1990-tallet tok daværende kultursjef i Nord-Odal, Eli Skoland, initiativet til å etablere ei lita historisk, kommunal lokalsamling i det gamle kommunehuset på Sand. Roar Lishaugen var leder, og ei nemnd på 5-6 personer ble knyttet til prosjektet. Samlinga fikk navnet «Skattkista» og ble åpnet av ordfører Egil Ringerike i 1996.


Skattkista er delt inn i forskjellige avdelinger. En av de mest iøynefallende er Per Ringvolds modell av det vasshjulsdrevne lenseverket ved Trautgruva. Per har også laget en modell av dampbåten Odølingen.

Blant andre temaer er jord- og skogbruk, jakt, fiske og kjente nordodølinger, blant annet de tre OL-deltakerne Marit Hemstad, Stein Gruben og Lasse Sætre.

Verdt å nevne er også ei spesiell arbeiderfane som ble gitt i gave til skogsarbeidere fra Nord-Odal som var i Russland på 1930-tallet. Teksten er på både norsk og russisk.

Dette – og mye, mye mer – kan alle nå få se ved å besøke samlinga.

Bildet: Fra samlingas OL-avdeling med blant annet Stein Grubens hoppdress fra OL i 1994.


B